Turkish News Agency - TNA - THA

Turkish News - Türk Haber Ajansı - Haberler

Tuesday, 05.28.2024, 01:17 PM (GMT)

Hareket vakti

Dünyada ışıklar bu yıl doğa ve insan için dayanışma adına kapatılacak.

‘Virüsten değil açlıktan öleceğiz’

Salgın nedeniyle işler durunca otel çalışanından kuaförüne, tekstil işçisinden garsonuna ya işsiz kalan ya da ücretsiz izne çıkarılan emekçiler, dün Şişli’deki İŞKUR önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Virüs işçiyi vurdu

Virüsten en çok sağlık emekçileri, nakliye işçileri ve fast food çalışanları etkileniyor. Kimse binlerce işçinin havalandırmasız fabrikalarda 12 saat çalışmasına itiraz etmiyor. Şantiye, maden ocakları görülmüyor.

Hükümlüye yeni yasaklar

Taslakta “habere yasağın” yanı sıra iletişim kısıtlaması, hücreye koyma, sosyal faaliyetlere katılmama, duruşmadaki davranışa göre disiplin cezaları ağırlaştırılıyor. Çocuk hükümlüler için de yeni disiplin kuralları var.

Özelleştirmenin bedeli ödeniyor

Türk-İş Genel Sekreteri Kavlak, önlemlerin, geniş kitleler için çare olmaktan uzak olduğunu, daha çok işverenin ekonomik kayıplarının telafisi için hazırlandığını söyledi.

Salgını nasıl yönetiyoruz

Yaşadığımız salgını ve yol açması beklenen ölümler, üç temel yaklaşımın birlikte uygulanmasıyla önlenebilir. Peki Türkiye’deki durum nedir?:

BEKÄ°D stratejisi

Tüm okuduklarım, veriler, pandeminin hızı, çeşitli zaman/gecikme parametreleri, “hastanelik etme” hızı, birçok model, simülasyonlar, hep şu temel sonuca varıyor: Evet, ciddi bir pandemi var ama bu bizim de AKTÖRÜ olduğumuz bir problem. Göktaşı gelmiyor. “Seyretmek” yerine pandemiyi ve etkilerini ‘yönetmek’ büyük çapta bizlerin elinde. Doğru politika birçok ülkede tam uygulanamıyor. Kanımca bunun nedeni sorunun zaman-gecikmeli ve üssel niteliğinden doğan ciddiyetini kavramamamız. Peki temel politika seçenekleri nedir:

Madenciler aynı havayı soluyor

Soma’da kömür ocaklarına inen madenciler, koronavirüs salgınına karşı önlem alınmadan çalıştıklarını ifade ederek şikâyetlerini dile getirdiler. Manisa’nın Soma ilçesinde, çeşitli maden ocaklarında 5 bin madenci vardiyalar halinde çalışmaya devam ediyor.




Gallery

İnternet Nasıl Çalışır

Newsletter